Na maandenlange voorbereidingen gingen meer dan 200 teams uit 29 landen van 30 juni tot 3 juli de strijd aan in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen: de jacht op nieuwe records inzake energie-efficiëntie werd ingezet. De ongeveer 3000 deelnemende studenten gaven vier dagen lang het allerbeste van zichzelf.

De geëngageerde teams legden het stadscircuit in Londen af met voertuigen die ze zelf hadden ontworpen en gebouwd. Ze streefden allemaal hetzelfde doel na: zoveel mogelijk kilometers afleggen met het equivalent van 1 liter brandstof of 1 kWh.

Ondanks een onuitgegeven circuit met een veeleisender parcours werden diverse individuele records en schitterende prestaties neergezet, zo vernemen we van Norman Koch, technisch directeur van de Shell Eco-marathon: "Het circuit in Londen was bijzonder lastig voor onze teams. We waren getuige van prestaties van een geweldig niveau, terwijl de vastberadenheid en de winnaarsmentaliteit van de teams ronduit voelbaar waren."

Twee Belgische teams op het podium in twee verschillende categorieën

7 Belgische studententeams (ingenieurs of wetenschappen) waren op de afspraak in Londen, en de Belgische balans in de strijd om energie-efficiëntie is achteraf bijzonder bemoedigend.

In categorie 'Prototype met alternatieve brandstof' slaagde de jonge pilote van de Haute Ecole de la Province de Liège (provinciale hogeschool Luik) erin haar tuig op het 2e trapje van het podium te hijsen. Hun prototype 'EcoMOTION' legde 1.382,7 km af met 1 liter ethanol. Amper één liter om (virtueel) van Brussel naar Barcelona te rijden!

In categorie 'UrbanConcept op benzine' kregen de studenten van de Université de Mons (universiteit Bergen) hun revanche voor vorig jaar. In 2015 strandden ze nog op de 4e plek met een afstand van 204 km; de Henegouwers sleepten dit jaar de 3e plaats in de wacht met een afstand van 201,9 km met 1 liter benzine. Dit is wel degelijk een prestatieverbetering voor hun UrbanConcept, want het circuit was anders en vooral veeleisender.

Vier andere Belgische teams namen deel maar konden helaas geen geldige prestatie registreren. Enkel de Ecole Polytechnique van Brussel geraakte niet door de o zo strenge technische controle.

De Shell Eco-marathon 2016 speelde zich af in het raam van het festival "Make The Future London" dat meer dan 30.000 bezoekers lokte voor de huidige en nog komende energie-uitdagingen en -oplossingen.

Winnaars in de categorie Prototype

Prototype op benzine

1. AIRBUS HELICOPTERS Centre de Formation Technique, Frankrijk

2300.1 (km/l)

2. Université Aix-Marseille, Frankrijk

1709.5 (km/l)

3. HR-Arc Ingénierie, Zwitserland

1707.7 (km/l)

Prototype op diesel

1. I.U.T Valenciennes, Frankrijk

1018.2 km/l

2. I.E.S Alto Nalon, Spanje

725.2 km/l

3. ITIP L. Bucci, Italië

566.5 km/l

Prototype op waterstof

1. Politecnico di Torino, Italië

737.0 km/kWh

2. Fachhochschule Stralsund, Duitsland

682.3 km/kWh

3. Delft University of Technology, Nederland

671.4 km/kWh

Prototype met elektrische batterij

1. I.E.S Cotes Baixes, Spanje

747.2 km/kWh

2. It is Leonardo da Vinci, Italië

736.1 km/kWh

3. Technische Universität München, Duitsland

634.7 km/kWh

Prototype op alternatieve brandstof (E100 +GTL)

1. Unversidad Miguel Hernandez de Elche, Spanje

1555.9 km/l

2. Haute Ecole de la Province de Liège, België

1382.7 km/l

3. Université de Technologie de Compiègne, Frankrijk

1131.0 km/l

Prototype op CNG (aardgas onder druk)

1. Lycée Saint-Joseph La Joliverie, Frankrijk

2606.4 km/l

2. Lycée Marcel Callo, Frankrijk

1254.3 km/l

3. Universita degli Studi della Basilicata, Italië

512.8 km/l

Winnaars in de categorie UrbanConcept:

UrbanConcept op benzine

1. Lycée Louis Delage, Frankrijk

445.7 km/l

2. Warsaw University of Technology, Polen

256.7 km/l

3. Faculté Polytechnique de l’UMons, België

201.9 km/l

UrbanConcept op diesel

1. University of Applied Sciences Offenburg, Duitsland

249.2 km/l

UrbanConcept op waterstof

1. Polytech Nantes, Frankrijk

389.3 km/kWh

2. Silesian University of Technology, Polen

280.9 km/kWh

3. University of Twente, Nederland

268.1 km/kWh

UrbanConcept op elektrische batterij

1. ISEN Toulon, Frankrijk

180.1 km/kWh

2. Evangelische Schule Neuruppin, Duitsland

155.9 km/kWh

3. Szechenyl Istvan University, Hongarije

126.6 km/kWh

UrbanConcept op alternatieve brandstof (E100+GTL)

1. HE-Arc Ingenierie, Zwitserland

346.8 km/l

2. INSA de Toulouse – Université Paul Sabatier Toulouse III, Frankrijk

314.8 km/l

3. Summa College Eindhoven, Nederland

185.4 km/l

La Finale Mondiale des Pilotes

1. Universitas Pendidikan Indonesia, Indonesië

2. ISEN Toulon/ SCS, Frankrijk

3. Mater Dei Supermileage, Verenigde Staten

Aarzel niet om ons te contacteren indien u het volledige persdossier wilt of meer gedetailleerde informative over de Belgische teams of foto’s en video’s.

Resources:

  1. Download de b-roll van het event: hier klikken;
  2. Bekijk en download alle foto's van de competitie: hier klikken (wachtwoord: shell2016);
  3. Meer details over de resultaten van de competitie: hier klikken.

Neem voor meer informatie, beelden en interviews contact op met:

Shell Eco-marathon De Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest vernieuwende en uitdagende studentenwedstrijden en vindt elk jaar plaats in Europa, Amerika en Azië. De wedstrijd brengt de huidige en toekomstige leiders en een geboeid publiek samen rond onderwerpen die verband houden met energie en mobiliteit. De Shell Eco-marathon moedigt het debat rond duurzame oplossingen en de mondiale energetische uitdagingen aan.

Voor deze competitie zijn drie kwaliteiten onmisbaar: het vermogen om problemen op te lossen, creativiteit en samenwerking. Studenten krijgen dankzij deze unieke ervaring de gelegenheid om hun competenties en hun kennis verder te ontwikkelen en in de praktijk te brengen. De Shell Eco-marathon – met diverse parallelle events zoals het Shell Energy Lab en het Powering Progress Together forum – trekt elk jaar opnieuw duizenden bezoekers aan en sensibiliseert deze voor de toekomst van de energie en de mobiliteit. Tijdens de Shell Eco-marathon Europe gaan de jonge lichtingen ingenieurs en wetenschappers van 16 tot 25 jaar en uit 30 landen de competitie aan met voertuigen die ze zelf hebben ontworpen en gebouwd. Winnaar is het team dat de grootste afstand aflegt met 1 kWh of 1 liter brandstof. Met Rotterdam als gaststad brengt Shell de competitie en het publiek bij elkaar dankzij zijn parcours door de stad. De competitie is de zichtbare uiting van Shell's bezorgdheid om de wereld te helpen op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de energiebehoeften en daarbij studenten, partners en het grote publiek te verenigen. De Shell Eco-marathon Europe vierde in 2015 zijn 30-jarig bestaan en in 2016 zijn eerste jaar in Londen. In de marge van de competitie werden diverse activiteiten aangeboden om de Europese burgers te sensibiliseren voor de toekomst van onze energie en voor de technologieën die een antwoord moeten vormen voor onze toekomstige behoeften. Dat is meteen het thema van het Festival "Make The Future London". De Shell Eco-marathon is een internationaal initiatief. De Shell Eco-marathon America vond van 22 tot 24 april plaats in Detroit (VS); de Shell Eco-marathon Asia speelde zich van 3 tot 6 maart af in Manilla (Filipijnen).

Over Royal Dutch Shell plc

Royal Dutch Shell plc is als rechtspersoon erkend in Engeland en Wales, heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag (NL) en staat genoteerd op de aandelenbeurzen van Londen, Amsterdam en New York. Shell-ondernemingen zijn actief in meer dan 70 landen en gebieden met bedrijfsactiviteiten zoals opsporing en ontginning van olie en gas; productie en verkoop van vloeibaar aardgas en uit aardgas gemaakte vloeistoffen (GTL); productie, verkoop en transport van olieproducten en chemicaliën; projecten voor hernieuwbare energie. Meer informatie is te vinden op http://www.shell.com